eszcajg

Mire számíthatunk idén a Michelin-től ?

2016. március 05. - Eszcajg

Hamarosan, mint minden évben márciusban újra kiadják a Michelin Guide Main Citis of Europe 2016-os kiadását. Ez a kalauz foglalja össze, azokat az éttermeket, amelyek olyan színvonalon dolgoznak, hogy Michelin csillaggal jutalmazzák őket.

Hogy áll jelenleg Magyarország ? 

Magyaroszág 2010-ben kapta az első csillagot. Évről-évre egyre több olyan éttermünk van, ami megüti azt a színvonalat és minőségi elvárást, amit a Michelin elvár. 2015-ben már négy magyar étterem (Costes, Onyx, Borkonyha, Tanti) is bekerült a kiadványba.

Ha a statisztikai adatokat nézzük, akkor lesz újabb étterem vagy maradunk a 4 egy csillagos étteremnél. Ha ezt a logikát követjük, akkor 2016-ban 5 egy csillagos étterem lesz.

Az inspektorok viszont nem statisztikai alapon vizslatják az éttermeket, tehát az eddigi éttermeknek is mindig toppon kell lenni, a világ trendjeit követni és a legújabb dolgokkal tisztába lenni. eddig ilyen. A csillag megszerzése nem biztosíték a következő évekre, így megeshet az is, hogy elveszik az étteremtől a csillagot (magyarországi éttremmel ez még nem fordult elő).

Mi alapján kaphatnak az éttermek csillagokat ? 

  • Egy csillagot kap az-az étterem ami: „a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” 
  • Két csillagot kap az-az étterm, amely miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni.
  • Három csillagot adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.

 

 Számíthatunk-e 2 vagy esetleg 3 csillagos étteremre ?

3 csillag Magyaroroszágon esélytelen 2016-ban. Nem adottak sajnos a feltételek itthon ( kevés a jó minőségű és mennyiségű alapanyag, kevés a szakképzett szakember ) 2 csillagos étterem akár lehetne, de hogy valaki megkapja a második csillagot, még több követelménynek kell megfelelni. A fenti táblázatocska elég egyszerűen, a hétköznapi ember nyelvén próbálja értelmezni, mit is jelentenek a csillagok. Itt már az étterem egyéniségének is látszódni kell, illetve nem kis befektetések árán az ételekhez illő, széles italkínálatot is biztosítani kell a vendégek részére. Tehát ha ezek függvényében vizsgáljuk, akkor a mostani csillagosok közül a Costes és az Onyx kaphatna 2 csillagot de ez évek óta várat magára.

 

Kik kaphatnak 2016-ban csillagot ? 

Szerintem idén 3 étterem biztosan megkapja ( Borkonyha, Costes, Onyx ). A Tanti-ban a csillag útán egy nagy változás történt a csapatban, a séf ( Pesti István ) és az üzletvezető  éttermet váltott, így kérdéses hogy tudja-e tartani a Michelin színvonalat. Idén nálam esélyes Costes Downtown, bár ez az étterem nincs egy éve nyitva de a "nagytesó" Costes tapasztalt már a minőségi vendéglátás terén. A Zona étterem is esélyes, de itt is nagy változás történt tavaly tavasszal, Huszár Krisztián illetve csapata egy része is új éttermet választott. Kérdés mennyire rázódik össze az új csapat?  Lou Lou és Salon éttermet már több éve várja a "közönség", hogy a Michelin is felfedezze eddig még nem sikerült nekik de idén talán sikerülhet.

Az elmúlt években mindig meglepetésszerű volt, hogy ki kap csillagot, ilyen volt a Tanti (2015) és a Borkonyha (2014) talán idén is lesz, lesznek meglepetések. Egy biztos: Hamarosan kiderül ! ! ! 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszcajg.blog.hu/api/trackback/id/tr388446690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása