eszcajg

Nyereményjáték és a nyeremény ! ! !

2015. május 18. - Eszcajg

Facebookon volt egy játék ,hogy a megosztók között kisorsolok egy embert és ami a kedvenc étele elkészítem és felkerül az oldalra.

jatek.jpg

Nyertes Troll László egyik barátom volt. Kedvenc étele a "Milánói Spagetti".

Kezdődhet a brainstorming. Amikor nekifogok egy recept újraértelmezésének mindig megnézem mi az étel eredeti receptje. Amit a legtöbb ember Milánóinak gondol, az a menza és egyéb kifőzdeszerű étteremből adódhat. (Milánóhoz inkább rizottó köthető). Mi lehet az amit keresünk akkor ? Spaghetti bolognese a megfejtés. Az internet a receptek terén nagyon megtévesztő , a legtöbb oldal 5,10, perces elkészítési idővel ajánl, olyan recepteket amelyek a végteleségig legyszerűsödtek és kifacsarják az ételekből az összes "élvezetet" mind a főzés, mind az ízek terén. Valami eredeti kell ! ! ! Van egy könyv "In Search of Perfection" (A tökéletesség nyomában) ami egy BBC sorozatból készült, ahol 8  recept után nyomozott Heston. Heston Blumetnhal egyik favorit szakácsom, ha valaki szereti az őrült kajákat, érdemes rákeresni. Ezek között a receptek között megtalálható a bolognai is. Maga a nyomozás a tökéletes bolognai után és a recept leírás 32 oldal ! ! ! Ez a másik véglet. Ilyenkor megnézem mi az ami mindeképpen kell bele, mi az, amin lehet változtatni annak érdekében hogy még élvezetesebb legyen a fogás. Amit várunk az ételtől ránézésre legyen valmi tészta, legyen rajta valami paradicsomos mártás, amiben hús van, legyen sajt rajta.

Álljunk neki!:

Blumenthal recptjéből kiindulva kezdtem neki az egész főzésnek. Az egész mártást nem egyben főzzük hanem darbjai szedjük amennyire lehet.

Mártás:

Én disznólapockával kezdtem, amit frissen daráltam. Minőségi olivaolajon megpirítottam a húst, ( ez egyik háklim ha sütni szeretnénk a húst süssük, ha párolni akkor pároljuk manapság a multihúsokat telnyomják vízzel és húsárában árulják, termelőtől próbáljuk a húst beszerezni ). A megpirult húst félretesszük, hagymát, zellert, fokhagymát pucoljunk, apró kockára vágjuk. Serpenyő elő, oivaolaj a csillagánizst megsütjük, majd jöhet a többi kockára vágott hagyma, répa, zeller, átnyomott fokhagyma. Ezt is pihentetjük. Újra kockázunk hagymát, oliva a lábasba. Ezt is összepároljuk olasz paradicsom sürítményt teszünk rá, amit kicsit a hagymával karamellizálunk fokhagymát,Thai halszószt, koriander, sherryecet, worcestershire-szósz, tabasco,ketchup( valami minőségibb) kerül hozzá. Ezt a szószt összefőzzük, belekerül a már előzőleg lepirított hús és a zöldségek. Most következik a csoda! Összeforraljuk az egészet így összeérnek az ízek. A mártás kész.

Tészta: ? 

Heston itt tett egy kitérőt a helyi viszonyokról. Nekem van egy jól bevált tésztám, ami innen az "utcánkból" van Gyermelyi Spagetti lett a győztes.

Sajt:

Milyen korona kerüljön rá ? Parmezán a legtökéletesebb rá. Én egy pecorinot használtam, ami nem annyira kemény mint a parmezán könnyebb dolgozni vele. 

Mi lett a vége ?  Hát ez:

thumb_img_2784_1024.jpg Próbáljátok ki. Következő cikk nem más mint a várva várt Majka kaja. 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszcajg.blog.hu/api/trackback/id/tr627469726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása