eszcajg

gombák

2016. december 03. - Eszcajg

gombak.jpg

A rossz idő bekövetkeztének nem sokan örülnek, pedig rengeteg jót tartogathat! Ha arra gonodolok, hogy ilyenkor szívesebben vesszük elő kedvenc könyvünket vagy kucorodunk a kijelző elé egy filmre! A gombáknak ez az idő nagyon kedvező, az esőzések után jelennek meg, kisebb nagyobb csoportokban.  Karácsonyra hangolva mutatok nektek egy "gombasalátát", ami akár az ünnepi asztalra is felkerülhet.

Gombakrém:

1 mogyoróhagymát felaprítunk, olívaolajon karamellizáljuk, 1 fahéjat 1 szegfűborsot, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott gombákat, (2db barnacsiperke, 2db nagyobb laska, 2db  szegfűgomba, 2db fenyőpereszke) és a friss kakukkfüvet. A gombákat 3-4 percig pirítjuk, a végén 1 fokhagymát nyomunk rá, majd sót és borsot adunk hozzá. Egy turmixgép segítségével pépesítjük, közben 2-3 kocka vajat adunk hozzá. Amint kész a massza kihűtjük és nyomózsákba tesszük.

Gombasaláta:

Marinádot készítünk, rizsecet, mandarinlé, halszósz, szójaszósz, barnacukorból. A gombát félbevágjuk (2db barnacsiperke, 2db nagyobb laska, 2db fenyőpereszke) egy jól felforrósított serpenyőbe tesszük, minden oldalát megpirítjuk. Ráöntjük a marinádot és 1 percig még forraljuk. 

"Gombachips":

Ha több gombát kapunk/veszünk, akkor aszalógépbe tesszük, 1 nap alatt teljesen kiszárad. Amennyiben nincs aszaló, alacsony fokon a sütőben is lehet aszalni! A gombákat vékonyan felszeleteljük majd 40 fokos sütőben egy éjszakát szárítjuk.

Tálalás:

Habzsákból kinyomunk egy kis gombakrémet majd erre rendezzük a sült gombákat. A tetjére friss gombaszeleteket,  frissen karamellizálunk lángszóró segítségével. Majd megszórjuk pirított dióval.

gomba_jpg.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszcajg.blog.hu/api/trackback/id/tr3212019353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása