A rossz idő bekövetkeztének nem sokan örülnek, pedig rengeteg jót tartogathat! Ha arra gonodolok, hogy ilyenkor szívesebben vesszük elő kedvenc könyvünket vagy kucorodunk a kijelző elé egy filmre! A gombáknak ez az idő nagyon kedvező, az esőzések után jelennek meg, kisebb nagyobb csoportokban. Karácsonyra hangolva mutatok nektek egy "gombasalátát", ami akár az ünnepi asztalra is felkerülhet.
Gombakrém:
1 mogyoróhagymát felaprítunk, olívaolajon karamellizáljuk, 1 fahéjat 1 szegfűborsot, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott gombákat, (2db barnacsiperke, 2db nagyobb laska, 2db szegfűgomba, 2db fenyőpereszke) és a friss kakukkfüvet. A gombákat 3-4 percig pirítjuk, a végén 1 fokhagymát nyomunk rá, majd sót és borsot adunk hozzá. Egy turmixgép segítségével pépesítjük, közben 2-3 kocka vajat adunk hozzá. Amint kész a massza kihűtjük és nyomózsákba tesszük.
Gombasaláta:
Marinádot készítünk, rizsecet, mandarinlé, halszósz, szójaszósz, barnacukorból. A gombát félbevágjuk (2db barnacsiperke, 2db nagyobb laska, 2db fenyőpereszke) egy jól felforrósított serpenyőbe tesszük, minden oldalát megpirítjuk. Ráöntjük a marinádot és 1 percig még forraljuk.
"Gombachips":
Ha több gombát kapunk/veszünk, akkor aszalógépbe tesszük, 1 nap alatt teljesen kiszárad. Amennyiben nincs aszaló, alacsony fokon a sütőben is lehet aszalni! A gombákat vékonyan felszeleteljük majd 40 fokos sütőben egy éjszakát szárítjuk.
Tálalás:
Habzsákból kinyomunk egy kis gombakrémet majd erre rendezzük a sült gombákat. A tetjére friss gombaszeleteket, frissen karamellizálunk lángszóró segítségével. Majd megszórjuk pirított dióval.