Falunapi pihenést megszakítva másnap következett a pakolás és a kölcsönzött kellékek visszaszállítmányozása. Itt a zsámbéki utcában döbbentem rá hogy lassan indul a cseresznye szezon. Az esti szél lengedezik és jéghideg cseresznyék csüngenek a fán. A szedés/evés közben azon gondolkodtam, hogyan lehetne ebből valami olyan ételt készíteni ami mindazt megőrzi amit egy cseresznyétől várunk. ( ropogós, édes,l édús, friss) 1-2 nap gondolkodás után, összeállt valami amibe ez mind belefér. Cherry Crumble egy édesmorzsás cseresznyés süti.
( Oroszék cseresznyefája )
Sütés főzés:
Édesmorzsa: liszt, vaj, cukor, én egy kicsit módosítottam az arányokat mert más állagot szerettem volna mint az eredeti receptek írják, tehát 1:1:1 lett a vége mindenből egyenlő mennyiség.(eredeti arány 2:1:1). Ezt a 3 alapanyagot összedolgozzuk, majd 30 perc a sütőben és kész a morzsa.
Öntet: Friss cseresznye, Xilit , Cider (Almás)
A Cider és xilitből egy szirupot kezdünk forralni majd beledobáljuk a megmosott és kimagozott cseresznyét.
Majd egy 20 percig főzzük addig amíg egy sűrű szirupot nem kapunk.Kihűtöttem a mártást és egy zöldalmát betettem a fagyasztóba, hogy azzal is vissza adjam azt az élményt , mint mikor a cseresznyék a fán kapaszkodtak.
Amit elvártam az elején, annak teljesen megfelelt: morzsa roppan, mártás lédús és igazi cseresznye íz, frisseség és a "jeges hidegség", amit az almával értem el.
Próbáljátok ki, ne csak pálinka és befőtt legyen minden gyümölcs végzete ! ! !