eszcajg

Bocuse d'Or Magyar döntő 2016

2016. február 18. - Eszcajg

Már többen láthatták hogy, regisztráltam a versenyre de sajnos későn érkeztem így a jó helyek már elkeltek.                A verseny története röviden: 1985-ben találták ki, ami Paul Bocuse nevéhez köthető. A verseny döntője mindig Lyonban van. Egy-egy verseny 2 évig tart, első évben a selejtezők kerülnek megrendezésre (országos), majd innen lehet bekerülni az európai döntőbe. Az európai böntőből kikerült csapat mehet Lyonba. A 2016-os európai döntőt Magyarország rendezi májusban. Ma a Magyarországi döntő volt, ahol megmérettetett ki képviselheti a magyarokat a döntőben.

thumb_img_4070_1024.jpg

 

A 6 magyar séf:

1.Sándor Rodrigo – Costes Downtown

2.Szabó László –  Sodexo

3.Győrffy Árpád – Kollázs, Four Seasons

4.Pohner Ádám – Olimpia Étterem

5.Széll Tamás – Onyx

6.Volenter István – 67 Étterem és Bistro

 

bocuse_d_or_magyar_doento_versenyszabalyzat_000009.jpg

 

A verseny 9 órakor kezdődött, ettől kezdve (a séfeket már a rajtszám szerint írtam) állhatott munkába Sándor Rodrigo, minden versenyzőnek 2 ételt kellett elkészítenie 5 óra alatt úgy, hogy halas ételét először, majd rá 35 percre a húsos ételét.

A zsűri: 

A nagy szakmai tapasztalattal rendelkező zsűrinek nehéz feladata volt, különböző előírások szerint pontoztak, amit a végén összesítettek és meghozták a döntést, ki milyen helyezést kapjon.

Zsűri elnök: 

Bíró Lajos

Hamvas Zoltán

Ők ketten mind két ételt kóstolták, a halast és húsost is. Sorsolással dölt el, hogy ki kóstolja meg a halas és ki kóstolja meg a húsos ételt.

Húsos zsűri: 

Pesti István 

Ferdy Debecker

Palágyi Eszter

Christian Meyer

Urbán Tibor

Brian Turner

 

thumb_img_4074_1024.jpg

 

Halas zsűri:

Szulló Szabina

Dinnyés Csaba

Henrik Norström

Ádám Csaba

Rasmus Kofoed

Serge Vieira

 

Ételek: 

Két alapanyagot kötelező felhasználni a versenyzőknek, ami a magyar kecsege és a szarvas volt. 

Sándor Rodrigo:

Hal:
Polenta, hajdina, zeller, avokádó

Hús:
Szarvasgerinc, dödölle, lecsó, tormás cékla, „szarvaskolbász”

 

Szabó László:

Hal:
Kecsege citrusfélékkel, garnéla sabayon-nal
Uborkasaláta almával, tápiókával
Puy-lencse ropogós olívabogyóval, petrezselyemmel
Gyömbéres sárgarépapüré
Friss kerti zöldségek és hajtások

Hús:
Szarvasgerinc szalonnával és szarvasgombával
Szarvasragu libamájjal, tésztában sütve
Céklazselé savanyított hagymával és mustármaggal
Tárkonyos pórés káposzta
Csicsóka fenyőmaggal
Aromatizált zöldségek

 

Győrffy Árpád:

Hal:
Kecsege filé, rák mousseline, kapor
Cukkíni, folyami rák, gomba
Füstölt kecsegekrém, patisszon, kecsege kaviár
Spenót, marinált gomba, folyami rákmártás

Hús:
Szarvasgerinc, citrusos quinoa kéregben
Szarvaskolbász, csicsókakrém
Gyömbéres sütőtök, datolya, cikória, kávé
Almaecetes fehérhagyma, szarvascomb rillette, vaníliás lilakáposzta
Véres hurka krokett, mustár „kaviár”, alma

 

Pohner Ádám:

Hal:
Eringi gombába és bébi spenótba tekert kecsege, kaviárja uborkával és créme fraiche-el „rántva”, zeller karalébé terrine-el, rák cannellonival, gombákkal, barna vaj sabayonnal és zöldalma mártással

Hús:
Kacsamájjal töltött szarvasborjú, mustáros almával, „gombával”, tormás céklalevessel, sütőtökkel, barna vaj sabayonnal és kávés jus-vel

 

Széll Tamás:

Hal:
Kecsege garnélával és kagyló veloutéval
Karfiol-kaviár tarte
Ropogós haltej
Uborkasaláta és sárgacékla ravioli

Hús:
Sült szarvascomb és gerincfilé
Szarvasgombás burgonyapüré
Véreshurkával töltött céklakompót
Konfitált sütőtök és homoktövis

 

Volonter István:


Hal:
Kecsege filé fekete curryvel, korianderrel és wasabival, sáfrányos vajszósszal
Vaníliás spárga, „Quenelle”, fehérszójával marinált zöldségekkel és kaviárral
Sós citromos-tárkonyos burgonya, Matcha teás tempurában
Konfitált fürjtojás fehér „rántotta” espumával, zöldalma géllel
Rák jus

Hús:
Szarvasborjú comb, ördögszekér gombával és zöld dióval töltve
Szarvasborjú gerinc és bélszín fűszeres „kenyérmorzsában”
Kamillás portói jus
Kávés csicsóka Royal marinált enoki gombával
Lila és citrom répa naranccsal, köménnyel és tárkonnyal
Édesburgonya és birsalma „torta” tökmag ropogóssal
Pisztáciás feketegyökér, savanyított gyöngyhagyma, kelbimbó

thumb_img_4076_1024.jpg

 

A zsűri folymatosan kóstolja a fogásokat, ahogy az utolsó ételt is megkóstolták visszavonultak az eredményeket meghozni.

Eredmények:


I.hely: Széll Tamás (Onyx)
II.hely: Pohner Ádám (Olimpia Étterem)
III.hely: Volenter István (67 Étterem és Bistro)

Legjobb hal: Pohner Ádám
Legjobb hús: Szabó László (Sodexo)
Legszebb hal: Pohner Ádám
Legszebb hús: Széll Tamás
Legkiemelkedőbb csapatmunka különdíj: Széll Tamás és Szabó Kevin
Legjobb commis: I. Pozsár Bence (Szabó László) II. Szabó Kevin (Széll Tamás) III. Szegedi Réka (Győrffy Árpád)

Az első 3 versenyző ételei képekben: 

 

Volenter István (III.hely)

hal_volonter1.jpg

hus_volonter1.jpg

Pohner Ádám (II.hely)

hal_pohner.jpg

hus_pohner1.jpg

Széll Tamás (I.hely)

hal_szell.jpg

hus_szell1.jpg

Gratulálok a nyertesnek, titkon én is Tamásnak szurkoltam, de kiváncsi voltam a többiekre is, hogy mivel rukkolnak elő.

Az ételekről a profi fotókat a Dining Guide oldaláról szedtem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszcajg.blog.hu/api/trackback/id/tr438401958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása