Már többen láthatták hogy, regisztráltam a versenyre de sajnos későn érkeztem így a jó helyek már elkeltek. A verseny története röviden: 1985-ben találták ki, ami Paul Bocuse nevéhez köthető. A verseny döntője mindig Lyonban van. Egy-egy verseny 2 évig tart, első évben a selejtezők kerülnek megrendezésre (országos), majd innen lehet bekerülni az európai döntőbe. Az európai böntőből kikerült csapat mehet Lyonba. A 2016-os európai döntőt Magyarország rendezi májusban. Ma a Magyarországi döntő volt, ahol megmérettetett ki képviselheti a magyarokat a döntőben.
A 6 magyar séf:
1.Sándor Rodrigo – Costes Downtown
2.Szabó László – Sodexo
3.Győrffy Árpád – Kollázs, Four Seasons
4.Pohner Ádám – Olimpia Étterem
5.Széll Tamás – Onyx
6.Volenter István – 67 Étterem és Bistro
A verseny 9 órakor kezdődött, ettől kezdve (a séfeket már a rajtszám szerint írtam) állhatott munkába Sándor Rodrigo, minden versenyzőnek 2 ételt kellett elkészítenie 5 óra alatt úgy, hogy halas ételét először, majd rá 35 percre a húsos ételét.
A zsűri:
A nagy szakmai tapasztalattal rendelkező zsűrinek nehéz feladata volt, különböző előírások szerint pontoztak, amit a végén összesítettek és meghozták a döntést, ki milyen helyezést kapjon.
Zsűri elnök:
Bíró Lajos
Hamvas Zoltán
Ők ketten mind két ételt kóstolták, a halast és húsost is. Sorsolással dölt el, hogy ki kóstolja meg a halas és ki kóstolja meg a húsos ételt.
Húsos zsűri:
Pesti István
Ferdy Debecker
Palágyi Eszter
Christian Meyer
Urbán Tibor
Brian Turner
Halas zsűri:
Szulló Szabina
Dinnyés Csaba
Henrik Norström
Ádám Csaba
Rasmus Kofoed
Serge Vieira
Ételek:
Két alapanyagot kötelező felhasználni a versenyzőknek, ami a magyar kecsege és a szarvas volt.
Sándor Rodrigo:
Hal:
Polenta, hajdina, zeller, avokádó
Hús:
Szarvasgerinc, dödölle, lecsó, tormás cékla, „szarvaskolbász”
Szabó László:
Hal:
Kecsege citrusfélékkel, garnéla sabayon-nal
Uborkasaláta almával, tápiókával
Puy-lencse ropogós olívabogyóval, petrezselyemmel
Gyömbéres sárgarépapüré
Friss kerti zöldségek és hajtások
Hús:
Szarvasgerinc szalonnával és szarvasgombával
Szarvasragu libamájjal, tésztában sütve
Céklazselé savanyított hagymával és mustármaggal
Tárkonyos pórés káposzta
Csicsóka fenyőmaggal
Aromatizált zöldségek
Győrffy Árpád:
Hal:
Kecsege filé, rák mousseline, kapor
Cukkíni, folyami rák, gomba
Füstölt kecsegekrém, patisszon, kecsege kaviár
Spenót, marinált gomba, folyami rákmártás
Hús:
Szarvasgerinc, citrusos quinoa kéregben
Szarvaskolbász, csicsókakrém
Gyömbéres sütőtök, datolya, cikória, kávé
Almaecetes fehérhagyma, szarvascomb rillette, vaníliás lilakáposzta
Véres hurka krokett, mustár „kaviár”, alma
Pohner Ádám:
Hal:
Eringi gombába és bébi spenótba tekert kecsege, kaviárja uborkával és créme fraiche-el „rántva”, zeller karalébé terrine-el, rák cannellonival, gombákkal, barna vaj sabayonnal és zöldalma mártással
Hús:
Kacsamájjal töltött szarvasborjú, mustáros almával, „gombával”, tormás céklalevessel, sütőtökkel, barna vaj sabayonnal és kávés jus-vel
Széll Tamás:
Hal:
Kecsege garnélával és kagyló veloutéval
Karfiol-kaviár tarte
Ropogós haltej
Uborkasaláta és sárgacékla ravioli
Hús:
Sült szarvascomb és gerincfilé
Szarvasgombás burgonyapüré
Véreshurkával töltött céklakompót
Konfitált sütőtök és homoktövis
Volonter István:
Hal:
Kecsege filé fekete curryvel, korianderrel és wasabival, sáfrányos vajszósszal
Vaníliás spárga, „Quenelle”, fehérszójával marinált zöldségekkel és kaviárral
Sós citromos-tárkonyos burgonya, Matcha teás tempurában
Konfitált fürjtojás fehér „rántotta” espumával, zöldalma géllel
Rák jus
Hús:
Szarvasborjú comb, ördögszekér gombával és zöld dióval töltve
Szarvasborjú gerinc és bélszín fűszeres „kenyérmorzsában”
Kamillás portói jus
Kávés csicsóka Royal marinált enoki gombával
Lila és citrom répa naranccsal, köménnyel és tárkonnyal
Édesburgonya és birsalma „torta” tökmag ropogóssal
Pisztáciás feketegyökér, savanyított gyöngyhagyma, kelbimbó
A zsűri folymatosan kóstolja a fogásokat, ahogy az utolsó ételt is megkóstolták visszavonultak az eredményeket meghozni.
Eredmények:
I.hely: Széll Tamás (Onyx)
II.hely: Pohner Ádám (Olimpia Étterem)
III.hely: Volenter István (67 Étterem és Bistro)
Legjobb hal: Pohner Ádám
Legjobb hús: Szabó László (Sodexo)
Legszebb hal: Pohner Ádám
Legszebb hús: Széll Tamás
Legkiemelkedőbb csapatmunka különdíj: Széll Tamás és Szabó Kevin
Legjobb commis: I. Pozsár Bence (Szabó László) II. Szabó Kevin (Széll Tamás) III. Szegedi Réka (Győrffy Árpád)
Az első 3 versenyző ételei képekben:
Volenter István (III.hely)
Pohner Ádám (II.hely)
Széll Tamás (I.hely)
Gratulálok a nyertesnek, titkon én is Tamásnak szurkoltam, de kiváncsi voltam a többiekre is, hogy mivel rukkolnak elő.
Az ételekről a profi fotókat a Dining Guide oldaláról szedtem.